Fabra: ‘Retirarem subvencions a entitats que aposten per la unitat de la llengua’

Data: 12/05/2015
Font: La Veu

El candidat del PP diu que no pot retirar subvencions a l'AVL perquè és un òrgan estatutari però que 's'ha de limitar a qüestions acadèmiques'

 El candidat del PP a la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha advertit aquest dimarts a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que la seva missió ha de ser la de regular la llengua "però no entrar en altres coses".

ACN / Alfara del Patriarca

A preguntes dels estudiants durant un acte a la Universitat CEU Cardenal Herrera, Fabra ha dit que la llengua que es parla al territori "és el valencià, perquè ho diu l'Estatut i perquè així ho sentim nosaltres i ningú ens ha de dir que no és valencià el que parlem". El candidat popular ha afegit: "Acadèmicament diran el que diran però el nostre sentiment és que parlem valencià, amb les seves diferències amb el català".

Alberto Fabra ha assenyalat que no pot haver un òrgan estatutari que digui el contrari del que diu l'Estatut. En aquest sentit, ha remarcat que l'AVL és un òrgan estatutari que no es pot suprimir ni modificar amb una majoria absoluta sinó que cal una majoria qualificada a les Corts Valencianes. Fabra ha recordat però que la Llei de senyes d'identitat, recentment aprovada amb els únics vots del PP, preveu la retirada de subvencions a entitats que aposten per la unitat de la llengua.

Preguntat per si preveu la retirada de fons a l'AVL, Alberto Fabra ha dit que no ho pot fer perquè es tracta d'un ens estatutari i ha de tenir pressupost però ha advertit que no tindrà diners "per fer altres coses que vagin en contra del que diu l'estatut, no poden tenir diners per exemple, per fer un acte i defensar que el català és el que es parla a la Comunitat Valenciana".

El candidat del PP ha dit que la Llei de senyes d'identitat "era necessària davant la confusió que alguns volien crear" i ha reiterat que l'AVL "s'ha de limitar a qüestions acadèmiques però no als sentiments" perquè "ningú pot anar en contra de l'Estatut".