MANIFEST

MANIFEST PER LA DIGNITAT DEL PAÍS VALENCIÀ

Ni llei de senyes, ni cultura folklòrica: més valencià, més educació, més cultura.

Diversos fets esdevinguts durant l’últim any, com ara la previsible pèrdua de la majoria absoluta del Partit Popular (amb la pèrdua associada del govern), el procés sobiranista a Catalunya i el procés de recentralització al País Valencià per part de l'Estat espanyol, han fet que el PP vaja prenent posicions de cara als canvis que s'hi apropen, Concretament, respecte a la construcció o deconstrucció nacional, ja ha fet un nou pas amb la promulgació de la Llei de Senyes que es preveu que s'aprovarà a mitjans de desembre.

Aquesta Llei de Senyes, que en paraules del Conseller de Governació i Justícia Luís Santamaria pretén “blindar las señas valencianas ante quien quiere romper el consenso”, és l'últim atac d'un projecte polític caduc forjat al franquisme, amb el detonant de la Batalla de València, orquestrada des de fora de les institucions. És una ferramenta per desviar l'atenció de les misèries del govern de la Generalitat, per agitar els sectors d'ultradreta i anticatalanistes i per intentar impedir els avanços democràtics que s'hauran de donar al País Valencià.

D'entrada, només cal vore que en la formació de l'Observatori de les Senyes d'Identitat del Poble Valencià es dóna espai a les retrògrades i anticientífiques associacions “Reial Acadèmia de Cultura Valenciana” i “Lo Rat Penat” que defensen, en contra de tota la comunitat científica internacional, el secessionisme lingüístic.

Respecte a la llengua, i poc temps després que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua publicara el seu reconeixement a la unitat de la llengua catalana, l'avantprojecte de llei es reafirma en el secessionisme lingüístic en assegurar cínicament que “como seña de identidad, implica defender su individualidad respecto a las demás lenguas del Estado y su valor como patrimonio propio y exclusivo del Pueblo Valenciano”. Mentres, eliminen progressivament el valencià de l'escola i tanquen tots els mitjans públics de comunicació en la nostra llengua al País Valencià, malgrat dir “desde la Generalitat se fomentará el fortalecimiento de la imagen identitaria del pueblo valenciano en los medios de comunicación”.

Segons la nova llei, per a que les associacions puguen rebre subvencions de la Generalitat, en cap cas haurien de suposar un greuge o menyspreu cap a allò que la llei considera senyes d’identitat; la qual cosa s’acabarà traduint en l'eliminació de les subvencions a qualsevol entitat que tinga al seu nom “País Valencià”, o que reconega la unitat de la llengua, com ara l'AVL. La tàctica de l'ofegament econòmic que tan bé els ha funcionat per noquejar Acció Cultural del País Valencià.

En definitiva, aquesta llei és un pas més per l'esquarterament del País, la marginació de la llengua i la folclorització de la cultura, i per això exigim la retirada immediata d'aquest avantprojecte de llei i el reconeixement de la unitat de la llengua, un ensenyament en valencià que permeta el coneixement de la llengua a tots els estudiants del País Valencià, la creació d'un espectre audiovisual arreu dels Països Catalans que permeta la visibilització de la unitat cultural i la dignificació de la nostra llengua.

Per últim, animem a totes i tots els valencians a sumar-se als projectes de dignificació i promoció lingüística i cultural, perquè davant els atacs d'unes institucions retrògrades i antivalencianes calen organitzacions i associacions autogestionades des del poble. Per això són tan importants els socis a les associacions i la societat civil organitzada, ja que sense elles, no hi haurà projecte de País.

Casal Popular Tio Cuc


La Cívica-Escola Valencian