VILAWEB 31/12/2014

Font: Vilaweb
Data: 31.12.2014


El ple del Consell ha aprovat el projecte de l'anomenada llei de Reconeixement, Protecció i Promoció de les Senyes d'Identitat del poble valencià. Malgrat les crítiques de l'oposició, entitats, institucions i universitats, el govern d'Alberto Fabra ha decidit tirar endavant la polèmica llei, que ha rebut el vist-i-plau del comitè econòmic i social i el consell jurídic consultiu per a començar la tramitació parlamentària.

Tot i lloar el projecte de llei, el dictamen del comitè econòmic i social diu que institucions com el Consell Valencià de la Cultura podria assumir la defensa dels trets identitaris valencians. De la mateixa manera, el dictamen del consell jurídic consultiu també diu que aquesta tasca podria comportar una duplicitat de competències amb el Consell Valencià de Cultura. El conseller de Governació, Luís Santamaría, ha defensat la llei argumentant que és una llei identitària 'i no una norma filològica', i que les funcions del Consell Valencià de Cultura són d'assessorament lingüístic.

El text de la llei destaca la llengua com la 'principal senya d'indentitat' i estableix que 'el respecte a la llengua valenciana com a senya d'identitat implica defensar la seva individualitat respecte la resta de llengües de l'estat i el seu valor com a patrimoni propi i exclusiu del poble valencià'.

La 'llei de senyes' permetrà retirar, o no atorgar, subvencions públiques a aquelles entitats que consideri que fan activitats que suposen un greuge o menyspreu a les senyes d'identitat.

També preveu la creació de l'Observatori de Senyes d'Identitat, on no hi seran ni l'Associació Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura. El conseller ho ha argumentat dient que aquest òrgan volia donar cabuda a entitats més properes a la societat civil. Sí que hi formaran part representants d'entitats om ara Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.